Cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice, Asociatia Niciodata Singur – prietenii varstnicilor si Fundatia Principesa Margareta a Romaniei organizeaza a 5-a editie a Campaniei „Flori pentru Suflet”.
Campania este o modalitate de a promova alaturi de parteneri, colaboratori si prieteni ai ONG-urilor, mesajul unei batraneti demne pentru varstnicii din Romania. Este cel de-al 5-lea an in care, cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice, ONG-uri nationale, locale si regionale, institutii, companii si voluntari se mobilizeaza in Campania „Flori pentru suflet” pentru a atrage atentia asupra situatiei varstnicilor din Romania si pentru a oferi persoanelor de varsta a III-a o floare si un gand bun.
In perioada 24 septembrie – 3 octombrie, echipe de voluntari mobilizate in 22 de judete din tara ofera peste 5000 de flori si felicitari varstnicilor pe care ii intalnesc, ca semn al respectului si al aprecierii. Locurile de desfasurare ale campaniei sunt diverse, de la camine de batrani, la cafenele si restaurante, casierii si puncte de lucru ale partenerilor, centre de zi, parcuri si spatii publice sau la domiciliul varstnicilor nedeplasabili. In plus, oricine poate deveni mesager al campaniei, individual sau impreuna cu prietenii sau colegii, oferind flori si cateva clipe de atentie unui batran drag.
Campania este organizata la nivel international de catre Federatia Internationala les petits frères des Pauvres in state precum Franta, Spania, Germania, Polonia sau Statele Unite ale Americii. Mesajul global al campaniei este apropierea intre generatii pentru a oferi batraneti frumoase si lipsite de griji, prin mobilizarea de voluntari in lupta impotriva singuratatii varstnicilor. In Franta, de exemplu, nu mai putin de 1300 de voluntari din 200 de orase s-au inscris pentru a oferi flori de 1 octombrie.
La nivel mondial, din ce in ce mai multi varstnici sunt afectati de izolare sociala si singuratate. In Romania, conform unui studiu realizat anul trecut de GfK pentru Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, unu din doi varstnici din Romania este afectat de singuratate sau traieste sentimentul inutilitatii. Prin campaniile si actiunile sale, asociatia Niciodata Singur – prietenii varstnicilor incearca sa combata aceste fenomene. Cu ajutorul voluntarilor, nu mai putin de 1100 de varstnici din Bucuresti, Constanta, Braila, Pitesti si Ploiesti beneficiaza de programele asociatiei in 2016 (A.D.).